7 tips för att skriva en medryckande rubrik (och 3 rubriker du borde undvika)

Published
January 24, 2019

Du har satt en rubrik – men ingen klickar på den. Lugn, det finns knep att ta till för att göra rubriken oemotståndlig. Och några saker som du helst ska undvika.

Frida Forsén

Vill du ha en demo av Story Engine? Hör av dig till oss!

Var tydlig – men inte tråkig. Skriv inte för långt. Men tänk på sökordsoptimeringen! Avslöja inte för mycket – och inte för lite. Presentera en lösning – men inte hela. Och var ska texten publiceras? Det är ju olika regler för Facebook, Google, nyhetssajter…

Låter det snårigt, krångligt och förvirrande?
Det kan det vara, men följ de här riktlinjerna så har du kommit en bra bit på väg till en bra rubrik.

1. Var tydlig

Håll inte på att komplicera saker. Använd ett enkelt språk som flyter. Ju svårare ord du använder, desto mer måste läsaren stanna upp och tänka. Det ska inte behövas. En rubrik ska vara lätt att läsa, lätt att förstå och lätt att ta in. Ett bra trick är att skriva rubriken och sedan byta ut orden mot enklare sådana. Det finns ofta enklare ord än de man i första hand väljer.  

Exempel: I stället för att skriva ”Lämnade bostaden – kom sedan aldrig tillbaka till hemmet igen”, prova hellre ”Gick ut –kom aldrig tillbaka”. Sådana till synes små detaljer får stor effekt på läsbarheten.De mer förklarande detaljerna får sedan komma i texten eller videon i stället. 

2. Våga vinkla

Kom ihåg att det inte är en avhandling som ska skrivas, det är en rubrik till en artikel. Målet är att väcka intresse – och du har inte mycket tid att göra det innan läsaren scrollar vidare. Lyft upp detaljer som är spännande och intressanta. Vad är grejen i texten? Helheten får läsaren sedan inne i artikeln.

Exempel: I stället för att skriva ”Boende på Storvägen, Lillvägen och Hitvägen vid kurvan kommer få försenad sophämtning på grund av halkan”, skriv i stället ”Vädret försenar sophämtning” och så får läsaren läsa vilka områden som berörs inne i artikeln.

3. Presentera en lösning

Att presentera en lösning på ett problem är ett bra sätt att göra läsaren både nyfiken och övertygad.

Bästa knepet för att bli av med mördarsniglar i trädgården” erbjuder en lösning på ett irriterande problem – och läsaren måste klicka in sig för att få mer information.

4. Tänk på plattformen

Det spelar roll var rubriken publiceras när man tänker på hur den ska skrivas. En lockande, indragande rubrik på till exempel Facebook (”Mördarsnigelns värsta fiende”) skulle fallera fullständigt på exempelvis Google eftersom det inte finns någon konkret information i den utom att det handlar om mördarsniglar. Google är en sökmotor som läser av rubriken inne i artikeln, därför ska rubriken i den innehålla fler konkreta sökord. Välj dina viktigaste.

Exempel: ”Bikarbonat och salt dödar mördarsniglar i din trädgård

Har du företagsnamn som du vill framhäva? Det är i rubriken inne i artikeln du ska skriva dem i så fall. Inne i artikeln gör det inget om rubriken är längre och ”torrare”. Det är sökorden som Google läser av.

Exempel: ”Bikarbonat och salt från Snigeldödaren AB dödar mördarsniglar i din trädgård

Till synes små detaljer får stor effekt på läsbarheten

5. Överraska gärna

Finns det någon detalj i ditt material som får dig att utbrista ”åh, fan!”? Lyft upp det i rubriken. Ofta är det de oväntade detaljerna som får människor att klicka på en rubrik – och komma ihåg att det är du som satt den.

Exempel: ”Så lätt odlar du egna groddar – i durkslaget”. (Blev du nyfiken kan du läsa just den artikeln här).

6. Rolig? Nja

Humor, sarkasm och ironi är oerhört svårt att använda i rubriker. Nyanser och tonfall faller bort i skrift, så läsaren kan aldrig vara säker på om rubriken ska läsas på ett ironiskt sätt eller inte. I rätt forum där rubriksättaren känner läsarna väldigt väl kan det fungera – men oftast inte.

7. Håll dig till sanningen

Har du inte ett överraskande, mindblowing material som kommer förändra människors liv i grunden - försök inte skriva en sådan rubrik. Får läsaren inte det som utlovas i rubriken när man klickar in sig till artikeln, då kommer resultatet bli att hen blir förbannad på dig.

Har någon halkat och stukat handleden utanför vårdcentralen? Kalla det inte ”en vårdskandal”.

Har en tik fött fem valpar i stället för det vanliga fyra? Kalla det inte ”en hundsensation”.

Så sammanfattningsvis kan sägas: Håll det enkelt, lyft upp avvikande detaljer och håll koll på var du ska publicera rubriken så att formatet blir rätt. Och var inte rädd för att testa, det går att sudda och ändra – i alla fall på webben.

Tre rubrikstilar att undvika

1. ”Du kommer aldrig tro vad som händer sen”

Ärligt, hur många gånger klickade du på den här typen av rubrik innan du började himla med ögonen, sucka och scrolla vidare?

Rubriken är utformad så att läsaren tror att det ska hända något oerhört som man aldrig skulle kunna tro kan hända. Men nej, troligen kommer du inte att få se någon flippa runt en bil med fingret. Mer troligt: Någon kan spela gitarr, munspel och nynna en populär schlagerlåt samtidigt.

2. ”Så”

”Så”-rubriker har använts på sajter i flera år med goda resultat i klickstatistik. Det är ett enkelt knep för att fånga uppmärksamhet och erbjuda en lösning och det är en väldigt tidsbesparande genväg för rubriksättaren att ta till. Så varför ska man undvika det då? Därför att alla använder det. Hela tiden. Och använder alla det – då går det inflation i det till slut. Begreppet har blivit urvattnat och läsaren stannar inte till vid rubriken i samma utsträckning som förr. Men det kommer alltid finnas tillfällen då det bästa faktiskt är en ”så”-rubrik. Så nyckelordet här är ”undvik”, inte ”förbjud”.

3. ”Protokoll från årsmöte 190121”

Ingen klickar på rubriker som är för breda, inte säger något om innehållet och inte talar till någon målgrupp över huvud taget. Det är inte ett referat du ska skriva, det är en rubrik.

Frida Forsén

Let's talk

Contact us to learn about all the nice things you can do with Story Engine.

more blog stories