Alla har historier att berätta i sociala medier – så hittar du dina

Published
November 16, 2018

Ditt företag är det mest professionella och briljanta i världen. Men ingen verkar förstå det. Då är det dags att börja tänka på om du berättar de rätta historierna. Olle Lindholm, projektledare på Spoon, är expert på att hitta dem.

Frida Forsén

Vill du berätta fler historier med video? Hör av dig till oss!

Att Mark Zuckerberg startade Facebook i sitt studentrum på Harvard för att människor ska kunna hålla kontakt med varandra är en bra historia. Den enorma halmbocken i Gävle, vars eldfängda livsöde följs av hela Sverige varje december, är också något vi kommer ihåg. Det historierna om Facebook-grundaren och Gävlebocken har gemensamt är att de är på riktigt. Inga påhitt. Det är något som varje aktör borde lägga fokus på när det gäller att fånga kundernas intresse.

Olle Lindholm, Marketing project manager på Spoon.

– Det absolut viktigaste är att berätta historier från verkligheten. Alla typer av företag har jättemånga historier, säger Olle Lindholm, Marketing project manager på content markering-företaget Spoon.

Men det gäller att förstå vilka historier som är relevanta att berätta. Det är inte särskilt framgångsrikt att svinga brett genom att haspla ur sig ”vi borde berätta något på sociala medier” på ett morgonmöte utan att veta vad och varför.

– Vilken historia man väljer beror på vilket innehåll man ska ta fram. Man måste tänka på vad man ska uppnå. Vad man har för affärsmål? Vilka vill man prata med? Vilken är ens publik, säger Olle Lindholm.

Om en kommun till exempel vill locka fler barnfamiljer att flytta till området för att det ska blomstra och leva vidare, då är det unika fördelar för just den målgruppen som ska lyftas fram. Men det måste göras på riktigt, med genuina känslor.

– I reklam känner man att det inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Det märker mottagaren, säger Olle Lindholm.

Innehåll + affärsmål = sant

Så hur tar man konkret fram de där mänskliga, genuina historierna då? Olle Lindholm är fullständigt övertygad om att man måste börja med att identifiera sina affärsmål. Vad är viktigast för företaget? Vad vill man uppnå? Det skapas mer och mer content hela tiden, men om innehållet inte är kopplat till de övergripande affärsmålen så är det meningslöst. Kommunen som vill att det flyttar in fler unga kommer inte lyckas om man producerar en broschyr om den högkvalitativa maten på det lokala ålderdomshemmet och sedan lägger ut den i väntrummet på vårdcentralen.

En annan riktlinje är att inte försöka berätta allt på en gång. Kommunen i exemplet ovan kommer heller inte lyckas locka några ungdomar om man försöker klämma in en redovisning av kommunstyrelsens senaste protokoll, lite info om hur mycket pengar som läggs på vägarbeten och en uppradning av badhusets öppettider i en och samma video. Det är bra att bestämma sig för en linje och hålla sig till den.

"Berättelserna finns där"

Ett exempel på en renodlad idé är när Storumans kommun skulle introducera ett virtuellt vårdrum där patienter själva till exempel kan ta sitt eget blodtryck. Då valde man att lyfta fram det mänskliga i det digitala. Historien blev att man fick följa en kvinna runt i det virtuella vårdrummet. Det gjorde en situation som kan verka lite läskig mer mänsklig och varmare. Och konkret.

– Berättelserna finns där, det gäller att gräva fram dem. Att intervjua människor och använda deras upplevelser. Alla kommuner och företag har sådana historier, det gäller bara ta fram dem. Det kan ta tid, men det är värt det. För historierna finns där. Och i verkligheten behöver man inte hitta på, säger Olle Lindholm.

Olle Lindholms 5 bästa tips för att hitta din historia

1. Hitta det mänskliga

2. Var genuin

3. Håll koll på affärsmålen – vad är det egentligen man vill säga och varför?

4. Håll koll på målgruppen

5. Se över kompetensen. Vad har du för expertis och kunskap i företaget?

Frida Forsén

Let's talk

Contact us to learn about all the nice things you can do with Story Engine.

more blog stories