Därför ska du göra din video i olika format

Published
December 6, 2018

Spelar det någon roll om du gör dina videos fyrkantiga, vertikala eller liggande? Experternas dom: ja, det spelar roll.

Jonna Ekman

Vill du veta mer om hur Story Engine kan fördubbla din effektivitet? Hör av dig till oss!

Det kan kännas bökigt nog att göra video utan att behöva tänka på vilket format (eller, om vi ska vara noga, vilken "aspect ratio") den ska ha. Efter att ha lagt ner mängder av tid och energi på det viktiga, nämligen vilken historia jag vill berätta och mitt manus, känns det ju hopplöst att också tvingas fundera på om den ska berättas liggande, stående eller kvadratiskt. Gah!

Men sanningen är att det är rätt bra att ha de olika formatens för- och nackdelar klara för sig när man jobbar i sociala medier och vi vill därför guida dig genom formatdjungeln.

Kvadratisk video – den enkla vinnaren

I flera sociala medier-kanaler är kvadratisk video en klar vinnare. När plattformen Buffer jämförde kvadratisk video med liggande 16x9 på Facebook, Twitter och Instagram var resultaten talande:

- Kvadratisk video tar 78% mer utrymme i användarnas flöde.

- Kvadratisk video hade högre resultat vad gällde video views, engagement och completion rate. I vissa fall rentav 30-35% fler videoviews och galna 80-100% högre engagement.

- Det kostar annonsören 7,5% mindre att få någon att engagera sig med kvadratisk video på Facebook och sanslösa 33% mindre att skapa engagemang på Instagram.

Så då borde man alltså alltid göra all video kvadratisk? Nja, så enkelt är det inte.

Liggande video – den visuella ledaren

Det finns historier som helt enkelt är svåra att berätta i 1x1, oftast på grund av grafiska element. Ska du berätta längre historier kommer det kvadratiska formatet snabbt att kännas begränsande både för tittare och videoproducent. Och ska din video visas på större bildskärmar, i presentationer eller på desktop, så är 16x9 att föredra eftersom du då fyller hela ytan. Än så länge är dessutom liggande video standard på YouTube som med sina 5 miljarder videovisningar per dag inte riktigt går att ignorera. Gör du video optimerad för LinkedIn är det också bäst att jobba med 16:9 eftersom det inte ens är möjligt att lägga budget bakom

Stående video – den lekfulla spelaren

Genom att ta för sig 100% av din mobila skärm är stående video otroligt maffigt. Det är dessutom standarformatet för ett historieberättande som växer i rekordfart, framför allt på Instagram och Facebook: Stories. Formatet är ofta utmanande att jobba med rent visuellt, men lockar istället till kreativa tester och en härlig lekfullhet.

Gör din video i flera format lekande lätt

Vi tycker inte att formatvalet ska stå i vägen för dig när du ska berätta din historia. Därför har vi gjort det så enkelt som någonsin är möjligt att göra din video i flera format i Story Engine. Du duplicerar bara ditt workspace och byter format på filmen: sen är den färdig att sprida till alla dina digitala plattformar. Nyfiken på att veta mer om verktyget? Hör av dig till oss, så berättar vi allt du behöver veta.

Jonna Ekman

Let's talk

Contact us to learn about all the nice things you can do with Story Engine.

more blog stories