Fem mallar som sätter fart på ditt videoskapande

Published
December 11, 2018

“Hur bygger jag upp min historia på ett effektivt sätt?” är en fråga vi ofta får. Och vi vet svaret. Här får du fem mallar som kickstartar ditt videoberättande.

Jonna Ekman

Är du nyfiken på Story Engine? Kontakta oss, så berättar vi mer!

Det är alltid svårt att börja från noll. Det finns så många avgörande frågor man som marknadsförare och kommunikatör måste ställa sig, som vilken målgrupp jag vänder mig till eller vad jag egentligen vill säga om min produkt, att när man väl ska göra sin video fastnar man lätt. 

Vilken typ av video ska jag göra? Var ska jag börja? Vilka frågor behöver jag besvara? Resultatet blir lätt att man gör ungefär samma video gång på gång.

I Story Engine ser vi ett konstant flöde av filmer publiceras av marknadsförare, kommunikatörer och andra innehållsskapare, varje dag. Med tiden har vi upptäckt tydliga mönster i vilka berättarformat som verkligen har effekt och vi har också sett att det är stor skillnad på hur olika historier bör berättas. Vi bestämde oss därför för att göra livet enklare för alla som jobbar med video och koka ner några av de här formaten till best practice-mallar. Mallarna är egentligen gjorda för Story Engine-användare, men eftersom vi älskar när folk berättar bra historier i sociala medier vill vi att vem som helst ska få tillgång till dem! Du kan därför ladda ner här.

Våra fem best practice-format

1. Listicle.

Att berätta saker i listform har alltid varit ett populärt kommunikationsknep och det är egentligen inte så konstigt: för tittarna är listan ett lättsmält och strukturerat sätt att ta sig an ett ämne i lagom stora bitar. När man gör listor i videoform har formatet också fördelen att det ofta får tittarna att stanna längre på grund av den inbyggda cliffhanger-dramaturgin.

I mallen får du svar på frågor som: “hur många delar borde min lista vara?” och “när borde jag använda en Listicle?”.

2. News Story

Nej, att berätta historier som en nyhet är inte något magiskt som bara journalister kan göra. Alla som har något nytt att berätta, vilket företag och organisationer självklart ofta har, borde ha “News Story” i sin verktygslåda. Här kan du jobba med en lite lösare struktur än om du väljer att göra en “Listicle”, men du måste samtidigt tänka lite smartare för att se till att tittaren snappar upp det som är viktigt.

3. Quick Statement

Ibland behöver man bara berätta om något på ett enkelt och snabbt sätt, kanske vill man bara addera något till en pågående diskussion, eller ge ny information kring något man redan berättat om: då är formatet “Quick Statement” optimalt. Det här är det perfekta formatet när du vill upprätthålla ett kontinuerligt flöde av innehåll och hela tiden vara närvarande i de diskussioner som pågår.

4. Timeline Story

Även om formatnamnet hintar om att du borde göra en tidslinje i din video, så är det inte själva tidslinjen som är grunden i det här formatet. Det vi istället menar här är att du ska tänka linjärt: skapa en logisk och sammanhängande sekvens av händelser eller saker. En Listicle för en biltillverkare skulle exempelvis kunna vara “Tio saker du inte visste om bildäck”, medan en Timeline Story snarare skulle vara “Från stål till gummi – däckets fantastiska resa genom tiderna”.

5. Facts & Figures Story

När du verkligen vill fokusera på en detalj eller specifik fakta är “Facts & Figures Story” ett användbart format. Ett bra tillfälle att vaska fram några “Facts & Figures”-historier är när du gjort en annan video och du varit tvungen att plocka bort detaljer för att de helt enkelt inte fick plats. Så varför inte göra en egen video på detaljerna!

Mallar för alla

För alla Story Engine-användare finns mallfunktionen i själva verktyget, vill du exempelvis göra en “Listicle”, krävs bara en knapptryckning så har du hela mallen framför dig att börja arbeta i, men vi vill att alla som sitter och knåpar med sina videoalster ska kunna ta del av mallarna för att bli inspirerade och har därför satt ihop dem i ett dokument som du kan ladda ner här.

Jonna Ekman

Let's talk

Contact us to learn about all the nice things you can do with Story Engine.

more blog stories