Jobba smart med produktbilder och skärmdumpar

Published
October 7, 2018

Alla ställs vi inför livet svåraste utmaning (nåja) ibland: Visa produkter eller skärmdumpar på ett snyggt sätt. Och nu även i video. Fear not – här är tipsen för att göra snyggt av tråkigt.

Story Engine

Vill du veta mer om Story Engine? Kontakta oss!

När man bygger ett verktyg som Video Studio så måste man välja att utgå från vissa principer – som att man måste lita på att användare stoppar in bra saker i maskinen för att få ut bra saker på andra sidan. I korta drag: Man försöker alltid skapa magiska resultat från dåliga ingredienser – men det är också så att allt fungerar bättre när man har bättre saker från början.

Vi har redan gått igenom hur man kan hitta bra saker (bilder och filmer) gratis. Nu tänkte vi ta oss an några enkla och billiga (ibland helt gratis) sätt att göra bilder man är tvungen att använda lite roligare om de saknar den där sista finishen.

En vanlig utmaning när man ska illustrera ett budskap är att man måste prata om produkter, sajter och appar – då man både i någon mån vill redovisa vad det är man pratar om men man också vet att såna saker gör sig rätt illa i film och bild. För sajter och appar så heter ofta lösningen ”mockup” – att montera en skärmdump i en mall med en dator eller telefon i en mer attraktiv miljö. Det gör både bilden snyggare och det visar på att det ”används”.

De som jobbar med formgivning har förmodligen mallar till Photoshop och liknande för att fixa detta. Men för oss som kanske sitter både utan licens och har formtummen mitt i handen finns det en rad tjänster på nätet som kan hjälpa till att göra rätt coola mockups, som i sammanhanget ”göra video” kommer öka produktionsvärdet på vår film betydligt.

Montera skärmdumpar snyggt

En av de allra vanligaste användningsområdena för mockups är att montera saker på en skärm, istället för att ha en vanlig tråkig skärmdump. Och det finns en rad såna tjänster, som i ärlighetens namn är rätt lika varandra. Men gemensamt för dem är också att det oftast blir otroligt mycket trevligare att montera sin skärmdump. Så det är helt klart värt att göra. Många av dessa tjänster har samma mallar, så variationen är inte oändlig.

Men här är några som ger riktigt bra resultat och kostar absolut ingenting.

Magic Mockups – bra och enkel

‍Skärmdump monterad i en mall hos Magic Mockups.

Magic Mockups finns ett helt gratis och väldigt lättanvänt verktyg för att göra betydligt bättre saker med dina skärmdumpar. Du väljer en mall i vänsterspalten, klickar på platshållaren för skärmen och laddar upp din skärmdump av den sajt du vill visa. Vänta några sekunder och tryck sedan på download och välj storlek som du vill ha. Här bör man välja en av de större storlekarna. När den är färdigbearbetad kommer den dyka upp som en knapp bredvid ”Download”. Klicka på den och ladda ner din bild.

MockupsJar – också bra och enkel

‍Den här bilden kommer från MockupsJar.

De här tjänsterna liknar varandra till stor del – samma flöde här på MockupsJar: Man väljer den mall man vill och laddar sedan upp sin skärmdump på ett väldigt lättförklarat sätt. En fördel som MockupsJar har är att man kan beskära och positionera sin skärmdump innan man genererar själva bilden. Det kan vara en stor fördel om man inte har en skärmdump av exakt rätt proportioner. Även här får man välja vilken storlek mockupen ska ha innan man laddar ner den. Mycket bra tjänst – men håll lite koll på bilden du laddar ner så den inte är uppskalad kraftigt och blir ”pixlig”.

Mockuper – bra med lite krånglig nedladdning

Fina Mockuper är det av verktygen som kanske ger allra bäst resultat. En funktion som finns här och som de andra inte har är möjligheten att kunna styra hur reflektionen på skämen ser ut. Det kan ge bra resultat. Det som man måste hålla lite koll på här är hur man laddar ner bilderna. För när man har genererat en bild så vill verktyget att man högerklickar på den för att ladda ner – inget ovanligt där. Men första gången verkar de vilja att man ska dela något på Facebook för att komma åt detta. Om man trycker på ”Share”-knappen får man möjligheten att dela på Facebook – det behöver man inte göra. Utan man kan avbryta detta och då fungerar nedladdningen.

Fixa tråkiga produktbilder

En annan vanlig utmaning är att man kanske vill visa produktbilder eller bilder som representerar en produktkategori och att de bilderna ibland är av allt annat än speciellt rolig sort – inte sällan är det kanske en frilagd bild mot en vit bakgrund eller mot ingen bakgrund alls. Och även om sådana bilder är fullt naturliga att använda i en produktkatalog i tryck eller på nätet så blir de inte superfestliga i en video.

Att behandla bilderna är också ett sätt att få materialet att kännas konsekvent genom hela filmen – så att förutom det som Video Studio ger dig med rätt färger och typografi och logotyp så kan du ha ytterligare ett lager av genomtänkt design.

Och hur hett man än önskar att det skulle finnas riktigt bra verktyg för att fixa bilder snyggt på nätet – så verkar de allra flesta kosta en del. Så vill man göra snygga saker med bilder ska man inte glömma bort att titta i fickan, ja efter sin smartphone alltså. För till Android och iPhone finns det massor med appar som hjälper en att göra bilder snyggare. Det är för övrigt ett generellt tips – använd din smartphone. Vi kommer att i andra poster prata om att filma och fotografera med telefonen, men den är också extremt bra för att behandla bilder. Så om du bara lär dig hur du för över bilder mellan dator och telefon på ett bra sätt så har du ett digitalt mörkrum och fotolab av världsklass i fickan.

Här är några av våra favoriter (för både iOS och Android) för att snabbt skapa både snygga och kanske lite uppseendeväckande bilder av rätt tråkigt bildmaterial. Så här är vår bild av ett paket pasta.

‍En vanlig produktbild. Som förvisso inte alls ser så tokig ut – bra kvalitet. Men inte så mycket känsla.

Prisma (gratis + betalinnehåll)

‍Pastan fixad med filtret "Transverse Lines" i Prisma. En helt annan sak.

Coola Prisma är en app som väckte enorm uppmärksamhet när den kom – för den lät användaren förvandla vilken bild som helst till något som såg ut som ett känt konstverk eller ett känt illustrationsmanér. Och det är framförallt det senare som är otroligt användbart om man vill krydda en tråkig bild. För vissa av Prismas inbygga filter kan verkligen göra nästan magiska saker med en trist bild.

Snapseed (gratis)

‍En blandning av lite olika verktyg i Snapseed – här ges en helt annan känsla.

Klassikern Snapseed (för iOS här och Android här) är mer av ”traditionell” bildredigerare för din telefon – otroligt kraftfull när det kommer till att saker som att räta upp bilder och korrigera färger. Men i Snapseed finns också grymma filter och effekter – under val som Retrolux, Drama och Grunge kan man på ett kvalitativt sätt förvandla en tråkig bild till något betydligt bättre.

VSCO (kräver att man skapar konto, men det är gratis, fullt medlemsskap kostar 215 kr/år)

‍I VSCO kan man skapa "recept" – som är en slags egna filter man kan återanvända för att skapa en konsekvent känsla.

Med VSCO gör man ett antal bildändringar som man kan spara som ett recept (och ett recept får man i gratisversionen, vill man ha flera olika kan man köra på betalversionen) – det blir som ett eget ”filter”. Det är otroligt bra om man vill skapa en konsekvent look för saker och ting, att man kanske har produkt-, person- eller miljöbilder som man vill skapa en snygg look på. Och man kan ju till och med tänka sig att man kombinerar ett konst-filter från Prisma med ett recept i VSCO för att skapa en helt egen och unik look för saker.

Bonustips för Mac-användare

Här kommer tipsen att bli lite plattformsspecifika – för att om du som läser har tillgång till en Mac så har du också tillgång till det bästa verktyg som någonsin har skapats för att jobba med produktbilder: Keynote.

Ja, Apples Powerpoint-liknande presentationsprogram (som vi kommer komma tillbaka till många gånger i de här inläggen) har ett fantastiskt verktyg som heter ”Direktalfa” som är otroligt bra att frilägga bilder så man kan få över dem på en roligare eller snyggare bakgrund.

‍Vår kära pasta frilagd med "Direktalfa", med en snygg skugga mot en helt egen bakgrund. Klart högre produktionsvärde.

Verktyget tillåter också enkla och snygga skuggor som tar hänsyn till den nyss gjorda friläggningen och det ger ett enormt proffsigt resultat med minimal ansträngning.

Vi har självklart försökt efterlikna den här funktionaliteten i Powerpoint – men tyvärr är de funktioner som erbjuds där inte alls något vi kan säga ger liknande resultat, så utan att starta något plattformskrig så blir det här ett tips bara för Mac-användare.

Om du vill ha den här mallen (1080x1080 här och 1920x1080 här) så varsågod. För att använda den så är det bara att ta vilken bild som helst och släppa den på den bild som redan ligger där. Använd sedan ”Direktalfa” (Format/Bild/Direktalfa) och klicka på den färg du vill ta bort och dra uppåt och nedåt för att ändra ”känslighet”.

En skugga ligger redan där, men ändra som du vill och ändra bakgrunden till något som passar dig. Flytta runt, rotera och skala bilden så att den får ett snyggt utsnitt som passar din video bättre.

Vill du veta mer om vår innehållsplattform Story Engine och vårt videoverktyg Video Studio? Då kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev eller kontakta oss.

Story Engine

Let's talk

Contact us to learn about all the nice things you can do with Story Engine.

more blog stories