Nio misstag ditt företag bör undvika i sociala medier

Published
February 6, 2019

Fel typ av inlägg på sociala medier skadar inte bara din räckvidd utan även din trovärdighet. Och det vill vi förstås inte. Här är nio fällor som är så lätta att ramla i – och så lätta att undvika.

Frida Forsén

Vill du ge ditt företag rätt möjligheter att lyckas i sociala medier? Låt oss berätta om vad Story Engine kan göra för dig!

1. Du är inte tydlig med vad videon handlar om

Din video är jättefin och folk kommer älska den! Så du trycker dit ett emoji-hjärta i statusraden och skriver ”Åååh!”.

Men. Ingen fattar vad du vill säga och det lockar inte in till videon så de flesta går vidare till någon annans inlägg i stället. Luddiga rubriker och intetsägande statusrader hjälper föga när det gäller att få sociala medier-användaren att klicka på ditt material.

Tänk så här i stället:

Du har bara cirka två sekunder på dig att fånga tittarens intresse innan hen scrollar vidare i flödet. Berätta vad det är tittaren kommer att få se (”Här tappar de ett kylskåp rakt ned på en bil”) i stället för ”Oj, vilken grej!”. Fler kommer att klicka på det tydligare alternativet, och framför allt kommer fler att titta klart eftersom de har rätt förväntningar från början.

2. Du gör för långa videos

Du tycker säkertatt det är bra att kunderna får all information som finns om senaste produkten. Hur den kom till, hur den ser ut, hur den fungerar, hur den används i andra länder, vad folk tycker om den, all statistik kring försäljningen i Västra Götaland…

Men. Bara en oerhört intressant video får tittaren att stanna kvar i flera minuter. Och då ska den verkligen vara något extra bra. Sociala medier såsom Facebook och Instagram är inte rätt forum för redovisande av föreläsningar på 15 minuter.

Tänk så här i stället:

Högst en minut är en bra tumregel för längd på video på exempelvis Facebook och Instagram. Gärna kortare. Speciellt på Instagram. Om du har massor av information som du vill dela med dig av – dela upp ditt innehåll i flera videos och gör fler postningar.

3. Du struntar i bildkvalitet

Det är ändå budskapet som är viktigt, tänker du och postar en lågupplöst, grynig video.

Men. Eftersom Facebook och Instagram är plattformar där människor förväntar sig bilder och videos så har de också kvalitetskrav på dessa. Så ingen kommer lägga sin dyrbara tid på att titta på klipp av alltför dålig kvalitet.

Tänk så här i stället:

Bra bilder och videos hjälper till att fånga tittaren och förmedla den känsla och det budskap du vill. Och det stärker bilden av dig som ett seriöst företag. Lägg krut på högupplösta och bra bilder. Både vad gäller startbilder och själva videon.

4. Du textar inte dina videos

Kanske vill du snabbt ut med ditt klipp. Kanske tänker du att folk ändå sitter med sina lurar i öronen hela tiden. Kanske vet du inte hur man gör. Och tänker att folk nog tittar ändå.

Men. Få tittare slår på ljudet. Det syns tydligt i statistiken för varje videoklipp på till exempel Facebook. Har du då inte textat så blir videon i de allra flesta fall obegriplig, ingen tittar klart och till slut kommer ingen tillbaka till dig.

Tänk så här i stället:

Börja texta. Vet du inte hur man gör så gå en kurs eller anlita någon som kan. (Eller varför inte jobba med Story Engine, där manuset, alltså texten ligger i centrum? Läs mer om hur vi tänker kring det här.)

5. Du postar för ofta

Ju fler videos man postar på kortare tid, desto fler videos syns i flödet och då är det fler personer som ser dem, tänker du.

Det är fel.

När du publicerar ett inlägg så börjar det dyka upp i folks flöden. Den får en titt-kurva som ökar ju fler som ser inlägget. Om du direkt efter postar ännu en video så kapar den titt-kurvan för första videon och färre ser den.

Tänk så här i stället:

En bra riktlinje är att inte posta tätare än ett inlägg varannan timme. Då är du säker på att det nya inlägget inte kapar det gamla inläggets kurva.

Det är till exempel dumt att posta frukosttips på kvällen.

6. Du postar vid fel tidpunkt

Det spelar väl ingen roll när man postar, bara man postar?

Men. Det är till exempel dumt att posta frukosttips på kvällen och senaste rea-klippen när affärerna är stängda.

Tänk så här i stället:

När är dina tittare och läsare aktiva? Håll koll på kurvorna i statistiken på Facebook så ser du tydligt vilken tid på dygnet som är lämpligast. Exempel på när många kurvor har toppar är när målgruppen vaknar, tar lunch och sedan softar i soffan på kvällen.

7. Du bränner alla pengar direkt

Du har ett viktigt inlägg, så du sponsrar det med alla dina pengar direkt när du lägger ut det.

Men. Det är riskfyllt för räckvidden att göra stora nedslag sällan. Stora sponsringar på enstaka inlägg tenderar att påverka den organiska räckvidden för övriga inlägg.

Tänk så här i stället:

Låt posten ligga organiskt ett dygn (alltså utan sponsring). Sedan kan du sponsra upp den. På det sättet når du både de som skulle sett den ändå och de som skulle ha missat den. Du pushar upp posterna och pengarna läggs där de verkligen behövs. Ett alternativ är också att om det finns det en budget för marknadsföring på sociala medier kan man lägga lite pengar på att låta alla poster puttra på och sedan gå in och pusha extra för någon speciell post.

8. Du vill för mycket

En tävling på Facebook – det kan engagera folk. Men då slänger du också in att läsaren ska följa dig, gilla sidan, gilla inlägget och tagga sina polare. Och prenumerera på ett nyhetsbrev.

Men. Det blir för mycket och ses som spammigt och oseriöst.

Tänk så här i stället:

Bestäm dig. Välj vad du vill säga med inlägget och håll dig till det. Vill du engagera med en tävling? Gör det då, men lägg inte till en massa annat som gör läsaren irriterad redan efter första kravet på engagemang. (Men glöm inte att om du inte vill att inlägget ska gå under lotterilagen krävs exempelvis att läsaren lägger till en motivering om varför just hen ska vinna.)

9. Du svarar inte på kommentarer

Så. Posten är gjord, nu får den klara sig själv. Kul om folk kommenterar, men du har inte tid eller ork att berätta för Kalle Karlsson om ni har tvåtums skruv i lager eller inte. Han får faktiskt gå in på hemsidan och ta reda på det själv.

Men. Det är varken bra för kundrelationen, varumärket eller räckvidden att inte interagera med läsaren.

Tänk så här i stället:

Facebooks skruvar ständigt på sina algoritmer. Enligt en av de senare uppdateringarna prioriteras engagemang vad gäller att få sitt inlägg att flyga. Så det stärker både relationen med kunderna och räckvidden att lägga krut på att svara och kommentera.

Frida Forsén

Let's talk

Contact us to learn about all the nice things you can do with Story Engine.

more blog stories