Så når du dina sociala medier-mål under 2019

Published
January 15, 2019

Veckan innan jullovet kändes det kanske helt rätt att sätta nya, skyhöga mål för alla dina satsningar på sociala medier under 2019. Men halvvägs in i januari kryper paniken fram: hur tusan ska jag lyckas med detta? Lugn, bara lugn. Här kommer några tips på vägen.

Jonna Ekman, marknadschef

Först av allt: är du nyfiken på ett verktyg som VERKLIGEN kommer att hjälpa dig att nå målen? Ta kontakt med oss så berättar vi om Story Engine.

Det är så lätt hänt. Att man ägnar sista veckan innan jul åt nästa års planering och bara “ähmen visst kommer vi att kunna tiodubbla antalet delningar på våra FB-poster nästa år, samtidigt som vi tokökar engagemanget på Instagram och får tjugo gånger så många följare på LinkedIn och kör några Stories-kampanjer och borde vi inte öka på Twitter också...”. Sen sitter man där i januari och räknar veckor och dagar och inser att de där målsättningarna som ens chef nu betraktar som sanningar sannolikt inte kommer att uppfyllas av sig själva.

Vad göra? Vi har givetvis samma problem hos oss (varför jag valde att säga "JODÅ!" när chefen undrade om mina planer faktiskt var genomförbara är ett ändlöst mysterium) och har därför samlat ihop våra bästa tips för att lugna både era och våra nerver.

1) Sätt en strategi.

Okej, okej, det här är förstås ett av de mest uttjatade tipsen en marknadsförare kan få, men det är ju sant! Och det gäller även för sociala medier. Få lyckas bygga ett kontinuerligt flöde av engagemang på sociala plattformar genom att bara slänga ut några grejer och hoppas på det bästa. Vill du läsa mer om hur du bygger en stark sociala medier-strategi, så berättar proffset Natalie Eriksson mer om det här.

2) Hitta dina historier.

Nyckeln till framgång på sociala medier ligger förstås inte i att överösa dina användare med reklam och nonsens, utan att ge dem innehåll med riktigt värde. Tyvärr tror många att de inte har några bra historier att berätta, vilket aldrig stämmer. ALLA har bra historier. Det gäller bara att gräva fram dem. Få fler tips för hur du kan göra det av vane innehållstrollaren Olle Lindholm här.

3) Börja jobba med video.

Vi är förstås partiska här, men allting pekar på att video är helt överlägset för att nå fram till sociala medier-användarna. Det är 27 gånger större sannolikhet att en användare klickar på en video än en banner och i ditt flöde får video vansinniga 1200% mer delningar än text och bilder får tillsammans! Behöver du fler siffror för att övertyga dig själv/chefen/dina kollegor/mormor så har vi samlat ett gäng här. (Och behöver du ett verktyg som ökar din videoproduktion radikalt så vet du var du ska vända dig.)

4) Distribuera medvetet.

Låt oss vara ärliga: glansdagarna då man som företag kunna slänga ut en skön uppdatering på Facebook och sedan luta sig tillbaka och se posten flyga över hela världen genom organisk spridning är ofrånkomligen över. Så vad göra? Svaret är enkelt: Ge dina poster en knuff i rätt riktning genom betald spridning. Du kommer att få en säkrare målgruppsträff och kan sluta vänta på ett gudomligt ingripande. Läs fler tips om sponsrade poster här. Och hörni: kan vi utse 2019 till året då vi äntligen slutar skämmas för att vi boostar poster? Överens?

5) Gör NÅGOT

Nu kan det låta som att vi riktar oss till en förskoleklass och inte en drös kunniga marknadsförare, men om vi ska vara riktigt ärliga så klämmer skon rätt ofta här: att vi inte gör något. Vi marknadsförare är ena hejare på att göra solida planer, diskutera bästa lösningarna, lägga upp budgetar och köpa in rätt verktyg. Men det är ju först när vi faktiskt GÖR något, alltså producerar och publicerar något, som det börjar hända saker. Och detta gäller i synnerhet på sociala medier. Så strunta i att hitta rätt inspiration eller få rätt mandat från chefen – och sluta i synnerhet med försöken att få till den optimala posten eller den allra snyggaste videon. Bara gör. Nu.

Jonna Ekman, marknadschef

Let's talk

Contact us to learn about all the nice things you can do with Story Engine.

more blog stories