Så når Stockholms stad invånarna med video

Published
September 24, 2018

När Stockholms stad vill nå sina användare enkelt och snabbt använder de gärna sociala medier och video. Med Story Engine Video Studio gör de mer video och når ut ännu bättre.

Jonna Ekman

Är du nyfiken på Story Engine Video Studio? Kontakta oss.

Stockholms stads webbplats har runt 18 miljoner besökare om året, men för att nå ut jobbar kommunikationsavdelningen också aktivt med sociala medier.

- Vi ser att folk kommer till Stockholm.se för att leta efter specifika saker, som hur man söker förskola eller skola, men vill vi nå ut med information är webbplatsen inte längre rätt plattform, säger August Jakobsson, kommunikatör med inriktning på sociala medier på stadsledningskontoret vid Stockholms stad.

August Jakobsson, Stockholms stad.

Via sociala medier kan man kommunicera med användarna på ett annat sätt än på webben.

- Vi har tagit fram ett antal olika innehållstyper, till exempel aktualiteter: här handlar det om något många berörs av i det dagliga, till exempel om det snöar mycket. Då kan vi både uppmana folk att planera sina resor för att det kan ta extra mycket tid, men också förklara varför det inte kommit en plogbil till just din gata än.

För den här typen av innehåll är video ofta ett utmärkt val.

- Video är ett bra format av många skäl, dels för att det är ett bra sätt att berätta historier på, men också till för att det kan delas i sin helhet och är enkelt transporterbart i sociala medier. Det gör att det är enkelt att sprida.

Så gör de sin egen video

Sedan i somras är Stockholms stad användare av Story Engine Video Studio.

- Vi ville kunna berätta historier på ett sakligt, avskalat, utbildande och underhållande sätt. Och att det dessutom skulle vara snyggt. Jag hade tidigare en tanke om att ta fram Adobe Premier-mallar i KITs manér, men Video Studio fyllde ju det behovet med råge.

Genom att använda Video Studio kan August och hans kollegor istället göra sin egen video direkt i verktyget.

- Det är helt rätt verktyg när man som vi har behov av att kunna vara snabba, men ändå jobba med hög kvalitet. Den här typen av innehåll, som är helt anpassat för sociala medier, hjälper verkligen till att bryta genom bruset.

Med hjälp av Video Studio kan dessutom fler personer på kommunikationsavdelningen göra sina egna videor.

- Personer som tidigare varit beställare av video, som kanske har bildsatt och skrivit manus men inte klippt, kan idag genomföra hela projektet på egen hand.

Planen: göra mer video

Tanken är dock inte att helt sluta beställa film av externa aktörer.

- Den typen av större och mer avancerade filmer vill vi fortsätta göra, men med Video Studio kan vi göra ännu mycket mer inhouse. Med Video Studio ser vi också en mängd andra, nya användningsområden. Exempelvis vill jag testa kommunicera mer internt med video: till exempel om vi byter ut ett system så skulle man kunna både informera om och undervisa kring systemet med hjälp av den typen av video.

Vilken är den stora utmaningen när en offentlig verksamhet vill kommunicera på sociala medier?

- Som för alla andra: att hitta relevansen och att träffa rätt i förhållande till kontexten och omvärlden. Det är verkligen som man säger idag: “Content is king, and context is queen”.

För att spetsa sitt innehåll ännu mer ser August Jakobsson fram emot att kunna jobba ännu mer med Story Engines innehållsdata.

- Ja, jag skulle verkligen vilja grotta ner mig i datan och skapa ett gemensamt sätt att jobba med den, personligen är jag mycket intresserad av ett ännu mer datadrivet arbetssätt.

Goda exempel från Stockholms stad


1. Stockholms stad på Instastories

- Vi gjorde en serie filmer för podden Stockholm växer som handlar om hur det byggs, utvecklas och görs om i Stockholm. Tanken var att fånga ett intressant utsnitt ur ett poddavsnitt, för att sen locka till lyssning. Här kunde vi också dra nytta av att göra flera olika format för olika kanaler.

Filmen publicerades i 1:1 på Facebook:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FStadsutvecklingstockholm%2Fvideos%2F1828701323947723%2F&width=470&show_text=false&appId=602508709939222&height=470" width="470" height="470" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media" allowFullScreen="true"></iframe>

Men också på LinkedIn i formatet 16:9:

Samt i 9:16 för Instastories:

2. Snabbt och enkelt med Video Studio

- Ett tillfälle där vi kunde utnyttja snabbheten i Story Engine Video Studio var när det räknades valröster i Stadshuset. Eftersom vi har kontor i byggnaden kunde vi bara smita ner till Blå Hallen, filma med mobil och knäppa ett par bilder. Resultat blev en visuellt snygg film som kopplade till vårt uppdrag som kommun och samtidigt var helt rätt i tiden.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsthlmsstad%2Fvideos%2F468832573613714%2F&width=470&show_text=false&appId=602508709939222&height=470" width="470" height="470" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media" allowFullScreen="true"></iframe>

Jonna Ekman

Let's talk

Contact us to learn about all the nice things you can do with Story Engine.

more blog stories