Så sätter du en framgångsrik videostrategi på Facebook

Published
November 21, 2018

Algoritmer, videolängd, organisk eller betald räckvidd, mågrupp – att skapa framgångsrikt innehåll på Facebook kan verka som en förvirrande djungel. Var ska man egentligen börja? Här.

Frida Forsén

Vill du veta mer om Story Engine, verktyget som gör vem som helst till ett videoproffs? Kontakta oss!

Tidigare var det vanligaste att företag köpte printannonser och/eller tv-annonser eller utomhusreklam. Det planerades långt i förväg så ledtiderna var långa. I dag ger den digitala spelplanen så många möjligheter att det kan ställa till det lite när kampanjer ska köpas och videor ska göras.

– Man vill väldigt mycket på samma gång. Det blir svårt att bestämma sig och man vill göra allt, säger Natalie Eriksson, marknadsföringskonsult, författare och föreläsare med fokus på sociala medier.

Natalie Eriksson.

Risken är att det blir spretigt och otydligt. Och att man inte når de kunder man vill. En bra bit på väg till en lösning stavas beslutsamhet.

– Det bästa är att bestämma sig för vad man vill säga, att sätta en plan och hålla sig till den. Det kommer så mycket data att ofta är man där och pillar för snabbt för att justera innehållet, säger Natalie Eriksson.

Se upp för fallgroparna

Ja, att ha is i magen är en bra regel. För det finns en del fallgropar när en innehållsstrategi på Facebook ska sättas. Det digitala har fördelen av att det går att ändra saker snabbt och att effekten är stor. Tittarna reagerar snabbt på innehållet i videon. Men den effekten kommer troligtvis inte över en dag, så att gå in och korrigera saker direkt är inte så bra.

Vilken målgrupp man ska rikta sig till är också något företag måste vara på det klara med. Men det inte alla tänker på är att det är minst lika viktigt att kliva utanför för att se vad målgruppen vet om produkten och företaget. Ett välkänt företag kan skapa mer roligt än informativt innehåll eftersom målgruppen känner till det ändå. Men överskattar man sin egen storlek så fattar ingen vem det är som är avsändare.

Ett exempel är Postnord som har fått mycket kritik för bristande posthantering och utdelning av brev och paket. Företaget svarar med en reklamfilm där det visar att de vet att människor har kännedom om situationen.

<div class="div-block-47"><div class="inline-heading">Want a demo or more info? Let us know!</div><div class="w-form"><form id="wf-form-Contact-us" name="wf-form-Contact-us" data-name="Contact us" method="post" data-redirect="/contact-form-success" redirect="/contact-form-success"><div class="div-block-38"><div class="div-block-36"></div><div class="div-block-37"></div></div><div class="col spacing-medium"><div class="div-block-46"><input type="email" class="form-input space-right w-input" maxlength="256" name="Email" data-name="Email" placeholder="Business e-mail" id="Email" required=""><input type="submit" value="Get in touch" data-wait="Please wait..." class="button button-small w-button"></div><div class="tiny">By providing us with your contact information you give us permission to store your details in accordance with our <a href="/privacy-policy" class="link-2">privacy policy</a>.</div></div></form><div class="bg-faint_yellow w-form-done"><div><strong>Successfully sent!</strong> We will get back to you as soon as we can. Looking forward to it!</div></div><div class="w-form-fail"><div>Oops! Something went wrong while submitting the form.</div></div></div></div>

Fånga uppmärksamheten!

Men om man som företag eller organisation har koll på plan, mål och målgrupp och vill gå vidare med sitt innehåll då? Hur når man då önskad publik på Facebook med sin video?

– Fånga uppmärksamheten direkt! Det som är engagerande måste ske på en gång så vi inte tappar tittaren. Vem som är avsändare ska också synas tydligt, inte alla är med till videons slut där loggan brukar ligga, säger Natalie Eriksson.

Hon höjer också ett varningens finger för alltför späckat innehåll.

– Det får inte bli spretigt. Ibland har företaget en tävling som ska engagera. Men då ska man också följa och gilla. Och så slänger man in att följaren ska prenumerera på ett nyhetsbrev. Det är för hög tröskel och ses som spammigt och oseriöst. Bestäm dig, säger Natalie Eriksson.

Ha koll på algoritmerna

Sedan är det algoritmerna som företagen måste ta hänsyn till. Förr var det mycket lättare att få organisk räckvidd på sitt innehåll. Det går fortfarande, men det är svårare. Natalie Eriksson anser att grundregeln är att ha en löpande strategi, inte bara en plan för ett eller par större nedslag i sociala medier per år.

– Lägg ut en post och låt den ligga organiskt ett dygn. Sedan kan du sponsra upp den. Då når man både de som skulle nå den ändå och de som skulle ha missat den. Man lägger kronorna där det verkligen behövs, säger Natalie Eriksson.

Men tyngdpunkten ligger, som alltid, i vilket innehåll du gör och att hålla ett rappt tempo i all video du skapar. Många skapar videoinnehåll som går så långsamt att folk inte orkar titta klart.

– Det viktigast är att skapa bra innehåll. Tänk på videons längd och bildernas kvalitet. Då blir innehållet relevant, säger Natalie Eriksson.

5 topptips för att lyckas med sin videostrategi

  1. Var väldigt tydlig med syftet med innehållet. Var inte spretig med budskapet.
  2. Ha mätbara mål. Då vet du om du är på rätt väg
  3. Känn din målgrupp – och vet hur mycket målgruppen känner dig. Mottagaren måste förstå snabbt vem som står bakom videon.
  4. Håll löpande koll på hur det går. Men ha is i magen i början. Ge din strategi en chans att lyckas.
  5. Ha en målgrupp i målgruppen. Vill du sälja gymkort så kan du testa olika bilder och olika texter som riktar sig till exempelvis unga vuxna och barnfamiljer. Budskapet och erbjudandet, att sälja gymkort, är fortfarande detsamma. Mät sedan resultatet och se vilken video som gav bäst resultat.

Varning! Gör absolut inte det här med din videostrategi!

  1. Dålig bildkvalitet. Ingen tittar på lågupplösta, gryniga bilder.
  2. Ta för lång tid på dig. Din historia måste i och för sig få ta den tid den behöver, men ingen kommer att hänga kvar om de tappar intresset. Berätta rappt, kapa bort allt som är överflödigt.
  3. Lägg det viktiga i slutet. Man har bara några sekunder på sig, sedan scrollar människor vidare. Att låta det kärnfulla komma sent i videon är som att be om att ingen kommer ihåg en.
  4. Kräv att människor ska gilla, kommentera, följa och signa upp på något nyhetsbrev. Det är för många budskap på en gång och ingen har tiden eller orken att engagera sig.
Frida Forsén

Let's talk

Contact us to learn about all the nice things you can do with Story Engine.

more blog stories