Sju tips för att komma igång med Insta Stories

Published
January 31, 2019

Känns det motigt att testa stories? Kanske lite läskigt? Det behöver det inte vara. Här har du argumenten och tipsen du behöver för att få en knuff i rätt riktning och köra ut din första 15-sekundare.

Jonna Ekman

Nu kan alla i ditt företag göra video. Undrar du hur? Hör av dig så berättar vi allt om Story Engine.

Användandet av Instagram Stories har exploderat och för oss företag är det som vanligt bara att hänga med. Det enda vi absolut inte ska göra är att tänka att det “inte är för oss” när siffrorna envist pekar åt ett enda håll:

👉 500 miljoner Instagramanvändare kollar på Stories varje dag.

👉 33% av de Stories som har flest tittare kommer från, hör och häpna, företag

👉 20% av de Stories som kommer från företag leder till direktmeddelanden till företagets konto

(Källa på detta.)

När vi nu är överens om att det är varje marknadsförares och kommunikatörs uppdrag att åtminstone TESTA Stories kommer nästa rimliga fråga: hur tusan gör man? Well, låt oss först konstatera att det finns några grundläggande skillnader i hur Stories funkar, kontra andra typer av sociala medier-berättande.

Det är vertikalt 

Visst, vi har snackat vertikal video på sociala medier i flera år, men i Storiesformatet är det inte bara ett alternativ, det är mer eller mindre obligatoriskt.

Det är snabbt 

Som annonsör har du 15 sekunder på dig att berätta din historia. Detta innebär förstås att alla historier inte passar här och att du måste vara hypersnabb i din kommunikation. (Dessutom droppar tittarna ofta av efter sisådär fyra sekunder, så vi menar verktligen HYPERsnabb.)

Det är NU

Stories försvinner efter 24 timmar, så det är här och nu som hela grejen.

Det sker med ljud

På de flesta sociala plattformar sker tittandet utan ljud, på exempelvis Facebook brukar man rentav prata om 80-90% ljudlöst tittande. I Stories råder andra normer och här väljer 60% av tittarna att slå på ljudet. Vi säger därför som Facebook brukar säga om video i sociala medier: “Design for sound off, but delight with sound on”.

Så vad ska ett företag som är nybörjare på Insta Stories göra då? 

Så vad ska ett företag som är nybörjare på Insta Stories göra då? Som alltid när man inte har ett rakt svar på vad som funkar: testa. Ingen kan vara vinnare på första försöket, så det är bara att köra ut något, se hur det går, tweaka, testa igen. Här är sju förslag på var du kan börja.

1. Använd ditt befintliga material

När Hootsuite testade sina första annonser i Instagram Stories valde de att använda material de redan hade. Vi håller med: det här är förmodligen det allra bästa stället att börja på, för att snabbt kunna få ut material och testa vad som funkar. Så börja gräva där du står.

(I Story Engine kan du dessutom enkelt spara ner din video i lagom stora bitar, vilket gör det löjligt enkelt för dig att lägga upp den video du redan har som Stories. Läs mer om det här.)

2. Gör rörligt

Det här säger vi inte bara för att vi älskar video, utan för att undersökningar visar att användarna engagerar sig 5x längre i videomaterial än i stillbilder. 

3. Bjud på en titt bakom kulisserna

Storiesformatet passar utmärkt för material som är mer autentiskt och kanske inte alltid perfekt filmat. Låt användarna titta in bakom kulisserna när ni gör något intressant, kanske ett event, ett produktsläpp eller något annat ni vill berätta om.

4. Lär ut något

Kan du göra en snabb tutorial? Då kan du skapa riktigt värde för dina användare.

5. Våga vara produktnära

I Stories kan man tillåta sig att visa produkten och varumärket på ett sätt man annars kanske undviker i sociala medier. Kom ihåg att lägga in länkar, taggar och en tydlig call to action och se vad som händer!

6. Svara på frågor

Passa på att göra en Q&A i Stories. Snabba frågor, snabba svar, högt värde.

7. Berätta historier

Självklart kan du berätta en historia på 15 sekunder. Det krävs bara lite kreativitet och ett sylvasst fokus. Testa!

Jonna Ekman

Let's talk

Contact us to learn about all the nice things you can do with Story Engine.

more blog stories